torsdag 30. august 2012

Ulv i Norge?

Oppgaven vi jobber med nå handler om ulv i Norge. Vi skal ha en debatt med forskjellig roller for og mot. Jeg har fått rollen om å være mot ulv i Norge.

Ulv og sau har vært et aktivt tema i mediene de siste årene. Konflikten mellom ulven og sauen er vanskelig å løse. Hvordan skal vi beskytte sauene? Må vi fjerne ulven? I Norge nå finnes det omtrent 20 ulver. Det er ikke mange, men likevel gjør de skade for deler av samfunnet.


Tap av sau
På sommeren beiter sauene oftest fritt i skog og fjell. Hvert år forsvinner det 30-40 000 sauer fra flokken, som er tatt av rovdyr som for eksempel ulv. Dette fører til ekstra penger i erstatning fra staten og økonomisk nedgang for bonden og saueflokken. Det er ikke bare ulvene som har rettigheter til å leve her i Norge, det har de stakkars sauene også! Norske myndigheter har to målsetninger:
  1.   Ulven skal få etablere seg i Norge.
  2. Sau og tamrein skal kunne beite i skog- og fjellområder.

Hvordan skal dette fungere uten tap av sau?

Skaper frykt
Ulven ble fredet i 1971. Det var mye jakt på 1900- tallet og de ble nesten utryddet. Det er fortsatt ikke mange ulv i Norge i dag, og det er derfor ikke like mange som føler frykt for ulv, som det de hadde gjort om det var flere. Det er akkurat det som kommer til å skje. Flere ulver, mer frykt! Skal vi ikke få føle oss trygg her i Norge, som er et av verdens tryggeste land? Når ulven angriper mennesker er det hovedsakelig barn som blir tatt. Blir det for mange ulv vil frykten for våre barn og husdyr bli større. Dette kan ikke forekomme her i Norge!

- Emma

1 kommentar:

  1. Absolutt mange fine synspunkter ang saken! Det eneste jeg evt føler kan bli bedre er til tider formuleringen, når det kommer til

    - for bonden og saueflokken hans/hennes.
    - Ulven ble fredet i 1971, det var mye jakt på 1900- tallet og de var nesten utryddet

    Ser også en slurvefeil her: er vanskelig gå løse.

    Når det kommer til konklusjonen og oppsummeringen, ble det litt rotete for meg, selv om jeg skjønte godt at fler ulv = mer frykt. Kunne du kanskje ha prøvd å litt kortere setninger?

    Ellers er dette et veldig bra innlegg!

    SvarSlett